Strip
Nederlands

Gebeden en ballistiek

Tome (scenarist), Gazzotti (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Elders is-ie tenminste geen politieman meer"Weg! Het land uit." Dat idee spookt elke dag door het hoofd van Luitenant Soda, lid van de New Yorkse politie. Gisteren nog gegijzeld door drie boeven die zich als geestelijke hadden verkleed (stel je voor!), vandaag geconfronteerd met een plutoniumtrafiek. Bedrag van de transactie: tien miljoen dollar. Maar Soda droomt ervan met vervroegd pensioen te ga
Titel
Gebeden en ballistiek
Scenarist
Tome
Illustrator
Gazzotti
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Prières et balistique
Uitgever
[Marcinelle]:: Dupuis, 2001
46 p. : ill.
ISBN
90-314-2347-5

Besprekingen

In de beperking toont zich de meester. Net als haiku's of limericks gebonden zijn aan een minimale en vaste vorm en louter inhoudelijk variaties zijn op een thema, zo zitten de Soda-albums muurvast in hun concept. Soda is een keiharde politie-inspecteur in New York, terwijl zijn oude moedertje met wie hij samenwoont, denkt dat hij een priester is. Gelukkig kan de reeks rekenen op ijzersterke scenario's waarbij dat gegeven soms wordt gebruikt als in een comedy of errors, vaak het uitgangspunt of ontknoping bepaalt, dan wel als een weinig storende vaste grap wordt ingebed. Tome (ook scenarist van Robbedoes of De kleine Robbe en nog wel een handvol meer uitstekende reeksen) stoort zich in 'Soda', net zomin als in de recentere Robbedoesen, niet aan de karikaturale personages, maar schrijft realistische, harde, soms gewelddadige, cynische en desondanks/juist daarom zo grappige dialogen dat weinigen zijn pastoor-agent de status van supercoole antiheld zullen betwisten.

Lees verder
Luitenant Solomon van de politie in New York, beter bekend als Soda, komt op het spoor van plutoniumsmokkelaars. Soda komt in de verleiding de twee miljoen dollar illegaal op te strijken en er vandoor te gaan met collega -en vriendin - Linda Tchaikovski. Maar het pakt anders uit, Linda legt bijna het loodje en het geld gaat, letterlijk, in rook op. Dit album is alweer het elfde in de serie Soda van scenarist Philippe Tome en tekenaar Bruno Gazzoti. (De eerste drie delen werden overigens getekend door Warnant). Het verhaal is vlot, spannend en wordt met humor verteld. De tekenstijl van Gazotti is een mengvorm van karikaturaal en realistisch (lijkt wat op die van Dany in zijn serieuze albums). De tekeningen zijn filmisch en passen goed bij het snelle verhaal. Al met al is Soda een reeks die zowel door het scenario als de tekeningen boven het gemiddelde uitstijgt.

Over Tome

Tome, pseudoniem voor Philippe Vandevelde (Brussel, 24 februari 1957 – 5 oktober 2019) was een Belgisch stripauteur.

Levensloop

Als scholier schreef en tekende hij al voor het amateurblad Buck dat werd geleid door Thierry Groensteen. Tijdens een stripcursus leerde hij Jean-Richard Geurts (Janry) en Stéphane De Becker kennen, met wie hij al snel bevriend raakte. Zijn carrière ging van start als assistent van Luc Dupanloup, kortweg Dupa, de auteur van de Dommel-strips. Hij werkte er samen met Janry en zou dat vanaf dan praktisch altijd blijven doen. Ze assisteerden Turk en De Groot, bij hun strips Leonardo, Clifton en Robin Hoed. Daarna gingen ze beide bij Dupuis werken in 1979, om de spelletjespagina (Jeuréka) te verzorgen.

In 1980 namen ze de stripreeks Robbedoes en Kwabbernoot over van Jean-Claude Fournier. Eerst werd er nog samengewerkt met Cauvin en Broca, maar na een …Lees verder op Wikipedia

Suggesties