Boek
Nederlands

Wij zijn bijzonder : misschien zijn wij een wonder

Ted Van Lieshout (auteur)
+1
Wij zijn bijzonder : misschien zijn wij een wonder
×
Wij zijn bijzonder : misschien zijn wij een wonder Wij zijn bijzonder : misschien zijn wij een wonder

Wij zijn bijzonder : misschien zijn wij een wonder

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Versjes over anders zijn : jongetjes die op ballet willen, een meisje dat niet van poppen houdt, een trein die niet wil rijden, een spook dat bang is in het donker en een juf die steeds in de boom klimt.
Onderwerp
Anders zijn
Titel
Wij zijn bijzonder : misschien zijn wij een wonder
Auteur
Ted Van Lieshout
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2012
[28] p. : ill.
ISBN
9789025860660 (hardback)

Besprekingen

Wij zijn bijzonder: misschien zijn wij een wonder, de titel van Ted van Lieshouts nieuwste bundel, verwoordt het grondmotief van zijn werk: het verlangen aanvaard te worden in het anders-zijn, bijzonder, uitzonderlijk. Meestal is dit motief verwoord als een vraag om of eis tot aanvaarding, liefde en een thuis zoals in de titel van zijn verzamelde gedichten Hou van mij (2009), maar hier klinkt het assertiever: ‘Wij zijn bijzonder’, al volgt in het tweede deel een relativerende ‘misschien’. Een vergelijkbare gedachte duikt geregeld op in zijn poëzie. In ‘Buigen’ (Als ik geen naam had kwam ik in de Noordzee uit, 1987) zweeft de ik ‘boven iedereen uit’. En in ‘Zon-expres’ (Een lichtblauw kleurpotlood en een hollend huis, 1997) luidt het: ‘Glijdt de zon zo zoetjes / mee alleen voor mij? / Omdat ze me wil blijven zien? / Misschien vindt ze me stiekem / wel een mooi gezicht.’
In deze nieuwe bundel is het anders-zijn het leidmotief. De drie jongetjes uit het o…Lees verder
Poëzieprentenboek waarin het thema ‘anders zijn’ in zestien gedichten op verschillende manieren aan bod komt. Humoristische versjes – die doen denken aan de versjes van Annie M.G. Schmidt –, zoals over de juf van groep vier die het liefst in de trapeze hangt en over drie jongetjes die graag op ballet willen, worden afgewisseld met ontroerende gedichten over bijvoorbeeld het meisje Hanna dat ziek is en over Jan die liever een meisje zou zijn. De subtiele boodschap van de bundel is dat het niet erg is om anders te zijn, het maakt je juist bijzonder. Of zoals Joris Jan Bas het in het gelijknamige vers verwoordt: ‘'Kan me niet schelen,’ riep Joris Jan hard, / ‘ik ben tenminste een beetje apart. / Niet zo gewoon als de rest van de klas.’ / Nou zeg, die durfde, die Joris Jan Bas.’ De auteur nam ook in dit boek de illustraties en vormgeving voor zijn rekening. De versjes worden met fraaie prenten en mooi fotomateriaal geïllustreerd. Zowel in woord als beeld een bijzondere bundel! Het oeuvre …Lees verder

Wij zijn bijzonder: misschien zijn wij een wonder

De titel getuigt al van een sprankelende bijzonderheid en laat de inhoud van dit boek daar nu compleet bij aansluiten!
Deze gedichtenbundel is bedoeld voor iedereen die zich wel eens anders dan de anderen voelt, en geef toe, dat overkomt ons allemaal wel eens. Laat je dus meevoeren door gedichten over drie jongetjes die graag op ballet willen, een juffrouw die liever aan een trapeze zou zwieren of een trein die beslist om zijn vaste traject niet meer te rijden.
Vrolijke verzen zijn het, geschreven in een soort Annie M.G. Schmidt-achtige cadans die zich leent tot hardop voorlezen. Daarnaast raakt de auteur in een al even trefzekere stijl gevoelige onderwerpen aan als ziekte en pesten.
In zijn gekende stijl fleurt Van Lieshout de gedichten op met foto’s, tekeningen en collages, zodat hij met het geheel weer een fijngevoelig, zeer toegankelijk kleinood aan zijn al zo mooie oeuvre toevoegt.
De boodschap aan alle buitenbeentjes luidt dus: lees dit boek en voel je be…Lees verder