Boek
Nederlands

Gebr.

Ted Van Lieshout (auteur)
+1
Gebr.
×
Gebr. Gebr.
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Na de dood van zijn jongere broer behoedt Luuk diens dagboek voor verbranding, waardoor hij erin kan lezen en zelfs schrijven. Zo leert hij zijn broer maar ook zichzelf beter kennen.
Onderwerp
Dood, Homoseksualiteit
Extra onderwerp
Adolescenten ; romans
Titel
Gebr.
Auteur
Ted Van Lieshout
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2016
158 p.
ISBN
9789025766139 (hardback)

Besprekingen

Gebr. van Ted van Lieshout is aan zijn zevende druk toe. Het boek dateert uit 1996, is vertaald in negen talen, heeft verschillende prijzen gewonnen en is in Vlaanderen en Nederland op scène gezet. Het is niet moeilijk te achterhalen waarom. Van Lieshout slaagde erin om een roman te schrijven over een loodzwaar thema in een sobere en fijngevoelige stijl. Het verhaal grijpt je naar de keel, maar is toch geen moment pathetisch of clichématig. 
Lukas schrijft in het dagboek van zijn jongere broer Marius, die zes maand eerder stierf. Aanvankelijk is het een strategie van hem om te voorkomen dat zijn moeder het dagboek verbrandt. Zij wil symbolisch afscheid nemen van Marius door al zijn spullen te verbranden. Maar algauw leest Lukas wat Marius zelf heeft geschreven. Er ontstaat een erg mooie dialoog tussen levende en gestorven broer. De passages waar Marius klaagt over de onverschilligheid van zijn broer doen écht pijn. Lukas wordt ongenadig geconfronteerd met zichzelf. Maar wa…Lees verder
Van de twee broers is Marius (Maus) op zijn veertiende jaar overleden aan de ziekte van Wilson, een stofwisselingsziekte die een teveel aan koper in het lichaam veroorzaakt. Indien niet tijdig onderkend tast het gif de hersenen aan met de dood als gevolg. Zijn oudere broer Luuk (ik-figuur) redt Maus' dagboek uit de vlammen waarin hun moeder alle eigendommen van Maus met enig ceremonieel wil verbranden, op de eerstvolgende verjaardag na Maus' dood. Door in het dagboek te schrijven, te lezen en het ook nog te voorzien van commentaar, gaat hij als het ware postuum een gesprek met Maus aan, waarvoor tijdens diens leven weinig gelegenheid was. De onthulling dat Maus homo was, geeft Luuk de moed te erkennen dat hij 'ook zo' is en de durf ervoor uit te komen. Binnen een knappe literaire constructie beschrijft de auteur de gevoelens en gedachten van Luuk en zijn ouders. Winnaar Zilveren Zoen 1997. Een fraaie roman voor tamelijk rijpe en literair gevoelige jongeren vanaf ca. 15 jaar.

Gebr.

Wanneer Luuks jongere broer Marius op veertienjarige leeftijd sterft, vraagt de zestienjarige Luuk zich af of je nog wel een broer kan zijn, als je broer dood is. Elk lid van het gezin heeft zijn manier om de dood van Marius te verwerken: de moeder wil ritueel afscheid nemen door al zijn spullen te verbranden; de vader houdt zich afzijdig en huilt enkel wanneer niemand het ziet; en Luuk duikt in Marius’ dagboek. Eerst zogenaamd enkel om er zelf in te schrijven, in de hoop het zo te redden van de rituele brandstapel, maar uiteraard al snel lezend in de geschriften van zijn broertje. Op die manier ontstaat een postume dialoog, tussen het dagboek van Marius en de reactie van Luuk. Over hun relatie, over hun beider ontdekking van en geworstel met homoseksualiteit, over hun ouders die hier niet van op de hoogte zijn, over Marius' strijd met zijn mysterieuze ziekte en het onbegrip van de omgeving, over zijn aftakeling tot de dood erop volgt. Uit de lijkschouwing na zijn dood blijkt dat M…Lees verder