Boek
Nederlands

Tabak : roman

Jonathan Robijn (auteur)
Een zwaar aan sigaretten verslaafde zestiger gaat langzaam ten onder en probeert het verleden terug te halen.
Onderwerp
Longkanker, Geluk, Liefde, Roken
Titel
Tabak : roman
Auteur
Jonathan Robijn
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Cossee, copyright 2020
261 p.
ISBN
9789059368811 (paperback)

Besprekingen

Tabak

Eerste zin. Dat hij er goed aan had gedaan om voor de specialiteit van de dag te kiezen, bleek meteen toen een serveerster het voorgerecht opdiende.

Jimmy is een levensgenieter die graag exquis eet en drinkt in het Brusselse restaurant waar hij al decennialang klant is, na de maaltijd mijmerend een Gauloise opsteekt en naar het hotel struint waar een meisje op hem ligt te wachten om teder gestreeld te worden. Hij is een man die zich een fijnzinnige stijl heeft aangemeten, rookt om zijn minachting voor de eindigheid van het leven te etaleren en houdt van de rituelen die daarmee gepaard gaan. Roken, zo wil hij, maakt net als begijnhoven, belforten en de Gilles van Binche deel uit van ons cultureel erfgoed. Alleen is het een bedreigd erfgoed, want in ons tijdperk van bewustwording zit roken in het verdomhoekje, samen met alcohol drinken, vlees eten en vliegen. Volgens Jimmy gaat de wereld ten onder aan mensen die het goede willen doen.

Wanneer Jimmy in het begin van Jonathan Robijns roman Tabak te horen krijgt dat hij longkanker heeft en hem nog maar een paar maanden resten, legt hij zich bij de realiteit neer. Aan stoppen …Lees verder

Jonathan Robijn (1970 – socioloog, psycholoog en schrijver) vertelt in zijn derde roman het verhaal van Jimmy, een zeer welgemanierde en gesoigneerde zestiger. Jimmy heeft zijn hele leven zwaar sigaretten van het merk Davros gerookt, alleen de laatste jaren niet meer omdat die niet meer verkrijgbaar zijn. Als onomkeerbare longkanker bij hem is vast gesteld zet Jimmy alles op alles om nog aan Davros-sigaretten te komen. Zijn zoektocht begint bij de eertijdse producent, de Missirian Tabacco Company in Brussel, en leidt vervolgens naar waar de tabak voor Davros vandaan kwam: Armenië. In dit verhaal worden zijn ongeneeslijke tabaksverslaving, het guilty pleasure van roken, zijn trauma door de dood van zijn ouders bij een bombardement en het verbleken van zijn onstuimig begonnen huwelijk met Ella, zeer doordacht met elkaar verweven. Een lezer die bestand is tegen het eindeloos opsteken van sigaretten, vindt in mooie en toegankelijke taal een boeiende roman over ‘vroeger was alles beter’.