Boek
Nederlands

Raadselvader : kind in de Koude Oorlog

Jolande Withuis (auteur)

Raadselvader : kind in de Koude Oorlog

De Nederlandse historica (1949) beschrijft haar jeugd in een diep gelovig communistisch milieu, in het bijzonder ook de verhouding met haar vader Berry Withuis (1920-2009), redacteur van De Waarheid, schaker en schaakjournalist.
Titel
Raadselvader : kind in de Koude Oorlog
Auteur
Jolande Withuis
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
253 p., [8] p. platen
ISBN
9789403106007 (hardback)

Besprekingen

De communistische heilsleer van een nieuwe samenleving drong persoonlijke gevoelens weg. Zo ook bij de begaafde Berry Withuis (1920-2009, vader van de schrijfster, redacteur van 'De Waarheid' en tevens schaker en schaakjournalist. Fascinerend beschrijft de schrijfster haar gelovig communistisch milieu, dat zij op afgewogen wijze tegen de achtergrond van de Koude Oorlog plaatst, waar affectieve relaties volledig overschaduwd werden door de hoge, onpersoonlijke idealen van het communisme. De schrijfster, een begaafd historica, heeft zich losgemaakt van haar milieu, maar nergens bezondigt zij zich aan wrok of rancune. Zij toont zich een mens en wetenschapster die vóór alles wil begrijpen, inzicht wil krijgen in het fenomeen van een totalitaire heilsleer die werkelijk niet de minsten in zijn ban wist te krijgen. Tegen deze achtergrond wil zij zich ook rekenschap geven van de vader-dochterverhouding. Een voorbeeldig geschreven en uiteindelijk ook een liefdevol boek. Met een katern afbeeldi…Lees verder

Meester van mythes, mist en mysterie in de CPN

Jolande Withuis legt puzzel van het leven van haar vader, schaakjournalist en communist Berry Withuis, en haarzelf.

Zelfs in haar taalgebruik moest Jolande Withuis vroeger op haar hoede zijn. Nooit 'minstens' gebruiken als er 'ten minste' moet staan. Nooit een hulpwerkwoord na een voltooid deelwoord. Nooit de voorzetsels 'van' en 'door' met elkaar verwarren. Een boek is door een auteur geschreven. Want in de ogen van Jolande's vader Berend Jan (Berry) Withuis (1920-2009) waren germanismen behalve taalkundige ook morele overtredingen. Wie zich eraan bezondigde, was alsnog een beetje fout in de Oorlog, liet de Duitsers alsnog een beetje winnen.

De communisten gebruikten eigen termen. De Hongaarse Opstand van 1956 hoorde te worden aangeduid als 'contra-revolutie'. De woorden 'werkgevers' en 'werknemers' werden beschouwd als verhullende taal uit de koker van het rooms-rode corporatisme. Een communist diende te spreken van 'kapitaal' en 'arbeid'.

Het is maar een van de voorbeelden van de vele regels waar Jolande Withuis zich in haar jeugd aa…Lees verder

Over Jolande Withuis

Jolande Withuis (Zutphen, 6 juli 1949) is een Nederlandse sociologe, feministe en schrijfster. Haar grotere publicaties betreffen onder meer de naoorlogse geschiedenis van het Nederlandse communisme en de bevrijding van het nazisme op basis van archiefonderzoek en veel interviews.

Levensloop

Jolande Withuis is een dochter van de schaker B.J. Withuis, gedurende de Koude Oorlogsjaren journalist van het dagblad De Waarheid. Ze studeerde sociologie/antropologie aan de Universiteit van Amsterdam en vulde dat aan met studie in psychiatrie, politicologie en geschiedenis. Van 1980 tot 1996 doceerde ze vrouwenstudies aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Nijmegen en vanaf 1999 is ze als onderzoekster aan het NIOD verbonden. In 1990 promoveerde ze op een historisch-sociologisch onderwerp (zie hieronder).

Naast haar wetenschappelijke loopbaan ontwikkelde Withuis een grote activiteit als scribent. Zo recenseerde…Lees verder op Wikipedia