Boek
Nederlands
Een voormalig gevierd journalist ontvangt een e-mail waarin een moord wordt aangekondigd en als hij deze doorstuurt naar de politie, begint een kat-en-muisspel tussen de moordenaar en de politie.
Titel
Het meesterwerk
Auteur
Geir Tangen
Vertaler
Hanneke Wijte
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Maestro
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, [2019]
397 p.
ISBN
9789044359138 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Het meesterwerk

Eerste zin. Die ochtend, vier dagen voordat het licht voorgoed zou worden gedoofd, stond journalist Viljar Ravn Gudmundsson wijdbeens in de vergaderzaal en nam de sfeer in zich op.

Viljar Ravn Gudmundsson is een briljante en ijdele journalist, de man die de minister van Transport ten val heeft kunnen brengen. Maar dat was vier jaar geleden. Nu zit Viljar uitgeblust te wachten tot zijn kolerieke baas hem ontslaat. Maar dan heeft hij opnieuw een scoop: hij krijgt mails waarin een man aankondigt dat hij ongestrafte misdadigers zal vermoorden. Wanneer een vrouw uit het raam wordt gegooid, gaan de poppen aan het dansen. In korte, afwisselende hoofdstukken ontdek je hoe Viljar en de politie gedwongen worden om als hulpeloze personages in het scenario van de moordenaar mee te spelen.

Debutant Geir Tangen is een meesterdief. Hij is de populairste thrillerblogger van Noorwegen en kent daardoor alle truken van de foor. Personages, opbouw, twists: soms is het te perfect, of te bedacht, om waar te zijn. Maar hij schrijft waar Noorwegen groot in is: een sombere, vernuftige thriller waarin de mens laaghartig, laf en/of geperverteerd is. Fans zullen de verwijzingen n…Lees verder

Tot 2010 was Viljar Ravn Gudmudsson een gevierd journalist van de lokale krant van de Noorse stad Haugesund. Een onoplettendheid bij zijn werk bleek grote consequenties te hebben en sindsdien is zijn leven vastgelopen. In de herfst van 2014 ontvangt hij een e-mail met daarin een aankondiging van een moord. Hij stuurt die door aan inspecteur Lotte Skeivoll. Het is het begin van een kat-en-muisspel tussen de moordenaar, die volgens een script werkt, en Skeivoll. Zij wordt gehinderd door problemen met haar verslaafde zus en door de machtsstrijd met een toegevoegde inspecteur, die het onderzoek naar zich toe wil trekken. Daardoor is zij niet in staat de moordenaar tegen te houden en volgt de ene moord op de andere. Door flashbacks wordt duidelijk wat het probleem van Gudmudsson is. Door passages waarin de moordenaar zijn plannen uiteenzet, leert de lezer zijn rationele waanzin kennen. De uiteindelijke ontmaskering van de dader komt niet als een volkomen verrassing, maar het verhaal blijft…Lees verder

Waarom kondigt hij die moord aan?

Uitgebluste journalist jaagt op seriemoordenaar die thrillers imiteert.

Viljar Ravn Gudmundsson was ooit een gevierde nieuwsjager. Nu is hij een verveelde veertiger die de ontwikkelingen in het moderne medialandschap niet bij kan houden. Net als hij tegen heug en meug een bloedeloos bericht heeft geschreven, komt er een bizar mailtje binnen: een 'schuldige' vrouw die haar straf is ontlopen, zal snel worden gedood. Viljar denkt dat de afzender 'gewoon een gek' is.

De Noorse auteur Geir Tangen, thrillerrecensent en misdaadblogger, kent de mediawereld goed en dat levert hilarische beschrijvingen op. Zijn in eigen beheer uitgegeven debuut 'Het meesterwerk' is inmiddels in twintig landen uitgebracht. En terecht. Het boek begint wat chaotisch, maar daarna ontvouwt zich een meesterlijk opgebouwd verhaal.

Met wederom frisse tegenzin wordt Viljar op pad gestuurd om verslag te doen nadat een vrouw van een balkon is gevallen. Bij het gebouw treft hij zijn vriendin bij de politie, Lotte Skeisvoll. Zij vindt het ongeluk verdacht: de vrouw is met haar …Lees verder