Bullshit jobs : over zinloos werk, waarom het toeneemt en hoe we het kunnen bestrijden

David Graeber (auteur), Rutger Bregman (inleider)
+1
Bullshit jobs : over zinloos werk, waarom het toeneemt en hoe we het kunnen bestrijden
×
Bullshit jobs : over zinloos werk, waarom het toeneemt en hoe we het kunnen bestrijden Bullshit jobs : over zinloos werk, waarom het toeneemt en hoe we het kunnen bestrijden

Bullshit jobs : over zinloos werk, waarom het toeneemt en hoe we het kunnen bestrijden

Analyse van allerlei vormen van zinloos werk, de effecten ervan op mensen en de perverse mechanismen die onzinbanen tot stand brengen en in stand houden; met aandacht voor de politieke gevolgen en mogelijke oplossingen.
Titel
Bullshit jobs : over zinloos werk, waarom het toeneemt en hoe we het kunnen bestrijden
Auteur
David Graeber
Inleider
Rutger Bregman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Bullshit jobs : a theory
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Business Contact, 2022
335 p. : ill.
ISBN
9789047011767 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

'Bullshit jobs' gaat over zinloos werk. De auteur, hoogleraar aan de London School of Economics, verbaast zich over de hoeveelheid banen die aan niets lijken bij te dragen. Binnen het neoliberale kapitalisme zou het toch niet mogelijk moeten zijn om banen te creëren die niet waardetoevoegend zijn? Het boek gaat eerst in op de definitie van een onzinbaan. Vervolgens worden vijf soorten onzinbanen beschreven; wachters (bijvoorbeeld conciërges), bullebakken (bijvoorbeeld telemarketeers), oplapwerkers (zoals 'ducktapers' in de IT), afvinkers (denk aan alle administratieve druk in de zorg) en opzichters (bijvoorbeeld overbodige superieuren). Daarna wordt duidelijk gemaakt wat het effect van onzinbanen op de mensen is. De auteur onderzoekt welke economische en maatschappelijke krachten zorgen voor een toename van onzinbanen en hoe het komt dat mensen c.q. de samenleving geen bezwaar maken tegen de groei van nutteloze werkgelegenheid. Het laatste hoofdstuk behandelt de politieke gevolgen van…Lees verder

Over David Graeber

CC BY 2.0 - Foto van/door Guido van Nispen from amsterdam, the netherlands

David Graeber (New York, 12 februari 1961 - Venetië, 2 september 2020) was een Amerikaanse antropoloog en anarchistisch activist. Hij wordt door vakgenoot Maurice Bloch omschreven als de beste theoreticus in de antropologie, wereldwijd.

Leven en werk

Graeber promoveerde in de antropologie op de uitkomsten van veldwerk op Madagaskar (dissertatie: The Disastrous Ordeal of 1987: Memory and Violence in Rural Madagascar). Een centraal thema in zijn werk is de manier waarop verschillende samenlevingen (economische of andere) waarde toekennen aan goederen, diensten of principes, en in het verlengde daarvan, hoe ze omgaan met geld en schulden. Over dit thema schreef hij het boek Schuld: de eerste 5000 jaar (Nederlandse uitgave 2012; oorspronkelijke titel Debt: The First 5,000 Years, 2011), dat vooral de relatie tussen schuld en macht analyseert.

Vanaf 1998 was Graeber verbonden aan Yale University, die hem…Lees verder op Wikipedia