Boek
Nederlands

Het grote boek van levenskunst

Ook verschenen als Boek van levenskunst

Anselm Grün (auteur), Anton Lichtenauer (samensteller)
+1
Het grote boek van levenskunst
×
Het grote boek van levenskunst Het grote boek van levenskunst

Het grote boek van levenskunst

Ook verschenen als Boek van levenskunst

Monnik Grün ziet levenskunst als de sleutel tot geluk en als iets dat je kunt leren. Je doet dit door datgene wat werkelijk kostbaar is naar waarde te schatten en alle onnodige ballast af te schudden.
Extra onderwerp
levenskunst
Titel
Het grote boek van levenskunst
Ook verschenen als
Boek van levenskunst
Auteur
Anselm Grün
Samensteller
Anton Lichtenauer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Das grosse Buch der Lebenskunst
Editie
3
Uitgever
Utrecht: Ten Have, 2015
331 p.
ISBN
9789025904746 (paperback)

Besprekingen

In 2002 publiceerde Anselm Grün zijn Boek van levenskunst, dat tot zevenmaal bij werd herdrukt. In Het grote boek van levenskunst heeft de auteur een aantal teksten weggelaten en een tweede deel aan zijn vorige boek toegevoegd. Na een inleiding, waarin Anton Lichtenauer de ‘geaarde spiritualiteit’ van de Duitse benedictijner monnik Anselm Grün met veel inzicht uiteenzet, volgt het eerste deel, waarin een groot aantal korte bezinningen volgen rond negen hoofdthema’s: wees wie je bent, iedere dag is de moeite waard, maak je werk zinvol, zoek diepgang in al je relaties, laat veranderingen in je leven toe, geef je volledig over aan je verlangen, leef en laat je niet leven. Deel twee biedt drie hoofdthema’s: laat je zorgen los, kom in harmonie, en maak niets gecompliceerd/leef eenvoudig. Grün gaat heel regelmatig uit van een bepaalde tekst uit de Schrift, gezegden van de woestijnvaders, kernachtige woorden van de kerkvaders, formuleringen van oude en moderne filosofen, romans…Lees verder
De Duitse benedictijn Grün (Munsterschwarzbach) behoort inmiddels al vele jaren tot de spirituele leiders van onze tijd. Levenskunst is de sleutel tot geluk. Je kunt het leren en er vreugde en zin aan beleven. Op een positieve manier in het leven staan helpt om het in de goede en de kwade dagen uit te houden, om een gelukkig mens te zijn en/of steeds meer te worden. Het eerste deel van dit boek verscheen in 2002 als 'Boek van levenskunst' en werd zeven maal herdrukt. In deze herziene uitgave (voor het eerst verschenen in 2012) is een aantal teksten weggelaten en toegevoegd. Boeiende korte teksten om van dag tot dag te lezen, er over na te denken en van te groeien als mens en medemens. Om te leren – en dat is hard werken aan jezelf – dat veel momenten in het leven de smaak van geluk in zich hebben. Voor dit soort boeken is nog steeds grote belangstelling. Verzorgde uitgave; normale druk.

Over Anselm Grün

Anselm Grün', OSB (Junkershausen, 14 januari 1945) is een Duitse Benedictijnerpater, schrijver van spirituele boeken, referent in spirituele thema’s, geestelijk verzorger en cursusleider voor meditatie- en contemplatieve trainingen.

Anselm Grün sloot in 1964 zijn studie aan een gymnasium te Würzburg af en trad datzelfde jaar tot het noviciaat toe van de nabijgelegen benedictijnerabdij van Münsterschwarzach.

Van 1965 tot 1971 studeerde hij filosofie en theologie in Sankt-Ottiliën (Beieren) en in Rome. Hij promoveerde in 1974 in de theologie. Tussen 1974 en 1976 concentreerde Grün zich op bedrijfswetenschappen in Neurenberg en in 1976 verscheen tevens zijn eerste boek, "Reinheit des Herzens". Het was het eerste in een rij van meer dan 200 boeken. Sinds 1977 werk Anselm Grün als cellarius van de abdij en is tevens verantwoordelijk voor de 20 bedrijven van de abdij en de missiewerken (missieprocuur).

Anselm Grün en zijn medebroeders hebben sinds de jaren 70 …Lees verder op Wikipedia