Boek
Nederlands

Het huis van de parelvisser

Anne Swärd (auteur), Edith Sybesma (vertaler)
+1
Het huis van de parelvisser
×
Het huis van de parelvisser Het huis van de parelvisser

Het huis van de parelvisser

Anne Swärd (auteur), Edith Sybesma (vertaler)
De Zweedse Lo (ik-figuur) groeit op onder het waakzame oog van haar familie. Maar ze snakt naar vrijheid. Vanaf ca. 16 jaar.
Onderwerp
Liefde, Familie
Titel
Het huis van de parelvisser
Auteur
Anne Swärd
Vertaler
Edith Sybesma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Till sista andetaget
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2012
317 p.
ISBN
9789044517583 (paperback)

Besprekingen

De Zweedse auteur Anne Swärd debuteerde in 2003 met Polarsommer (Poolzomer). Hiermee won ze in eigen land de prestigieuze Augustprijs. Het was echter wachten op haar derde boek voor er een Nederlandse vertaling kwam: Till sista andetaget verscheen bij De Geus als Het huis van de parelvisser. De roman, die niet enkel in het Nederlandse taalgebied belangstelling kreeg (het boek werd vertaald in twaalf talen), is door en door Zweeds. Het verhaal draait om Lo, een meisje dat opgroeide in een grote familie die van het noorden van Zweden verhuisde naar Skåne, in het uiterste zuiden. Het nieuwe huis en de streek errond worden door de hele familie ervaren als een paradijs. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn: Lo’s vader ging ervandoor en haar moeder gedraagt zich vrij afstandelijk. Het enige wat Lo’s mama haar op het hart drukt, is om op te passen voor de liefde, maar ze legt nooit uit waarom.
Na een tijdje leert Lo de vreemde Lucas kennen. Ze worden vr…Lees verder
De Zweedse auteur (1969) debuteerde in 2003. Deze derde roman werd veelvuldig vertaald en bekroond met de Grote Lezersprijs van de Zweedse Leesclubs. De hoofdpersoon is het meisje Lo (ik-figuur). Wij volgen haar leven als jong kind, puber, adolescent en ongebonden volwassene. Zij groeit op onder de waakzame ogen van moeder, ooms, tantes en grootouders, die op een onconventionele wijze met elkaar in een groot huis wonen en ooit vanuit Noord naar een dorpje in Zuid-Zweden verhuisden. Haar rebellie tegen de volwassenen en vooral tegen haar overbeschermende en afstandelijke moeder krijgt vorm als Lo als 6-jarige vriendschap sluit met de 13-jarige Hongaar Lucas. In lange, idyllische zomers ontmoeten de twee elkaar in het verlaten en verstopt gelegen huis van de parelvisser. Als de seksualiteit ontwaakt en Lucas’ vader sterft, kan de puber Lo de drang naar onafhankelijkheid niet meer tegenhouden. De meeslepende en psychologisch onder de huid gaande roman verbeeldt overtuigend de tragiek van…Lees verder